Telefon
WhatsApp
Zatürre Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ZATÜRRE NEDİR

Pnömoni, akciğer parankiminin ve/veya alveollerin iltihaplanmasıdır. Bunun nedeni genellikle enfeksiyonlardır, ancak akut veya kronik pnömoninin diğer tetikleyicileri de mümkündür.

Gaz değişimi alveollerde/alveollerde gerçekleşir: solunan havadan oksijen emilir ve kandan karbondioksit salınır. Bu keseler sıvı veya irinle dolduğunda gaz alışverişinde bozulmaya neden olur.

ZATÜRRE GELİŞİMİ: NEDENLERİ GENELLİKLE BAKTERİLERDİR

Pnömoninin yaygın nedenleri pnömokok gibi bakterilerdir. Bunlar özellikle soğuk mevsimlerde ve geciken soğuk algınlığı sonucunda kolay geçer ve iltihaba neden olur. Diğer bakteriler de zatürreye neden olabilir. Pnömokok enfeksiyonları çoğunlukla hastanın kişisel ortamında meydana gelirken, diğer bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar genellikle hastanedeki enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Örneğin COVID-19 gibi patojenlerin neden olduğu viral pnömoni de mümkündür. Pnömoninin nadir nedenleri arasında parazitler (örneğin tropik ülkelere seyahat ettikten sonra), mantarlar veya hastanın soluduğu toksinler yer alır. Akciğerlerdeki alerjik reaksiyon, akciğer tümörü veya solunum yollarındaki yabancı cisim de pnömoninin nispeten nadir nedenleri arasındadır.

ZATÜRRE İÇİN TİPİK RİSK FAKTÖRLERİ

Zatürrenin bazı nedenleri (çeşitli bakteri ve virüsler) belirli insan gruplarında daha yaygındır. Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler patojenlere karşı nadiren herhangi bir şey yapabilirler ve bu nedenle zatürreye yakalanma olasılıkları daha yüksektir.

Bu aynı zamanda astım, diyabet veya grip gibi daha önceki hastalıklar nedeniyle zayıflamış kişiler için de geçerlidir . Bazı ilaçlar ve kemoterapi tedavisi de zatürre riskini artırabilir.

Prensip olarak zatürre hastası kişilerle temas aynı zamanda enfeksiyon riskini de beraberinde getirebilir; ancak bu yalnızca bakteriyel ve viral formlar için geçerlidir. Örneğin yabancı bir cismin neden olduğu zatürre hastası kişiler bulaşıcı değildir.

 

ZATÜRRE TEDAVİSİ

Bağışıklık sistemi ne kadar zayıfsa enfeksiyona o kadar şiddetli tepki verir. Özellikle yaşlı hastalarda bakteriyel patojenlerden şüpheleniliyorsa erken antibiyotik tedavisi gereklidir . Tedaviye geç başlanması (örneğin virüslerin patojen olup olmadığını dışlamak için) hastanın prognozunu önemli ölçüde kötüleştirebilir. Antibiyotiklerle tedavi
 
genellikle yaklaşık beş ila yedi gün sürer . Antibiyotik tablet veya meyve suyu olarak alınabilir. Bazen hastanede infüzyon gerekli olabilir. Akciğer hastalığı genellikle 48 saat sonra iyileşir . Bu gerçekleşmezse, bronkoskopi, mukus balgam incelemeleri veya bilgisayarlı tomografi kullanılarak daha nadir tetikleyiciler ve nedenler araştırılmalıdır . Antibiyotikler iyileşme sağlarsa tedavinin sonuna kadar tutarlı bir şekilde sürdürülmesi gerekir, aksi takdirde hastalığın tekrarlama riski vardır.

 

BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU ZATÜRRE

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği