Telefon
WhatsApp
Tütsü dumanı sigara dumanı kadar tehlikeli midir?

Sabahları tütsü kokusunu seviyor musunuz?

 Yeni bir çalışma, evde tütsü yakmanın, hoş kokunun sigarada bulunanlardan daha zehirli bazı parçacıklar içermesi nedeniyle sağlığınızı kanser de dahil olmak üzere büyük bir riske atabileceği konusunda uyarıyor.

Araştırmacılar evde tütsü dumanı kullanmanın sağlık açısından yarattığı tehlikeleri değerlendirdi ve sonuçları ilk kez sigara dumanına ilişkin ana akım çalışmalarla karşılaştırdı.

Bu ürünü yapmak için kullanılan en yaygın bileşenler arasında yer alan agar ağacı ve sandal ağacı kokulu tütsüyü test ettiler.

Hayvanlar üzerinde yapılan testler, tütsü dumanının, DNA gibi genetik materyali potansiyel olarak değiştirebilecek ve dolayısıyla mutasyonlara neden olabilecek kimyasal özellikler içerdiğini gösterdi.

Ayrıca çalışmada kullanılan sigaraya göre daha sitotoksik ve genotoksikti.

Araştırmacılar, bunun, tütsü dumanının bir hücreye ve özellikle de onun genetik içeriğine potansiyel olarak daha toksik olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Mutajenler, genotoksinler ve sitotoksinlerin tümü kanser gelişimiyle bağlantılıdır.

Birlikte ele alındığında tütsü dumanı örnekleri 64 bileşik içeriyordu. Bunlardan bazıları tahriş edici veya yalnızca hafif derecede zararlı (hipotoksik) olsa da, numunelerden ikisindeki bileşenlerin oldukça toksik olduğu biliniyor.

 

 

https://www.dunyasondakika.com/

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği