Telefon
WhatsApp
Türkiye'nin İsveç'e NATO'ya onay vermesiyle ABD F-16 anlaşmasına yeşil ışık tutuldu

Türkiye,İsveç`in NATO'ya katılım hedefi için uzun süredir ertelenen yolu açarken, gözler artık ABD'nin F-16 savaş uçağı satışlarına yönelik uzun süreli onayına çevrildi; bu, Ankara'nın Stockholm'ün askeri bloğa katılım başvurusunu onaylamasıyla bağlantılı.

Yeni bir üyenin ittifaka katılabilmesi için mevcut tüm NATO ülkelerinin bunu onaylaması gerekiyor ve Macaristan şu anda İsveç'e yeşil ışık yakmayan tek üye. O zamandan bu yana İsveç, diğer hususların yanı sıra, terörle mücadele yasalarını değiştirmiş, PKK'nın mali faaliyetlerini kısıtlamış, bir şüpheliyi kara para aklama ve terörizmi finanse etme suçundan mahkum etmiş, bir şüpheliyi iade etmiş ve Türkiye'ye silah satışına yönelik kısıtlamaları kaldırmıştır.

Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını, ABD Kongresi'nin, Türkiye'nin filosunu modernize etmek amacıyla 40 yeni F-16 savaş uçağı ve kiti satın alınması yönündeki Türkiye talebinin onaylanmasına bağladı. F-16'ların satışını hiçbir zaman resmi olarak Türkiye'nin İsveç'in NATO başvurusunu onaylamasına bağlamadı.

Ancak Kongre'nin bazı önemli üyeleri, Türkiye İsveç'in ittifaka katılımını imzalamadığı sürece satışı desteklemeyeceklerini belirtmişti. Yönetim yetkilileri ve analistler, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından F-16 satışına ilişkin nispeten hızlı aksiyon alınmasını bekliyor. Ancak ABD Kongresi'nin anlaşmayı onaylaması için net bir zaman çerçevesi yok.

Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘‘Cumhurbaşkan Biden, NATO'nun birlikte çalışabilirliğine bir yatırım olan Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunu desteklediğini uzun süredir açıkça ifade ediyor‘‘ dedi.

‘‘ Yetkili, Kongre'nin silah satışlarının gözden geçirilmesinde kilit bir role sahip olduğunu belirterek, bazı milletvekillerinin ‘‘Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu onaylamasının, Türkiye'ye F-16 satışını desteklemeden önce önemli bir husus olduğunu kamuoyuna açıkladığını‘‘ belirtti.

F-16 satın alma talebinin uzayan sürecinden bıkan Türkiye, Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere'nin yer aldığı konsorsiyumun ürettiği Eurofighters'ı satın almak için görüşmelere başladı.

Türkiye Kasım ayında İngiltere ve İspanya ile 40 adet Eurofighter jeti satın almak için görüşmelerde bulunduğunu duyurmuş, ancak Almanya bu fikre karşı çıkmıştı. 

 

 

 

https://www.dunyasondakika.com/

 

 

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği