Telefon
WhatsApp
HIV ve AIDS Nedir?

HIV Nedir?

HIV, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü anlamına gelir. HIV, AIDS'e neden olan virüstür.

Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi birçok virüsü kontrol edebilirken HIV, bizi mikroplardan ve hastalıklardan koruyan aynı bağışıklık sistemi hücrelerini hedef alır ve enfekte eder. Bu hücreler, CD4 hücreleri (bir tür T hücresi olan) adı verilen bir tür beyaz kan hücresidir.

Virüsü kontrol altına alacak ilaç olmadığında HIV genellikle CD4 hücrelerini ele geçirir ve onları virüsün milyonlarca kopyasını üreten fabrikalara dönüştürür. Virüs kopyalama yaptıkça CD4 hücrelerine zarar veriyor veya öldürüyor, bu da bağışıklık sistemini zayıflatıyor. HIV, AIDS'e bu şekilde neden olur.

İki ana türe ayrılan birçok farklı HIV türü vardır:

  • HIV-1: dünya çapında en yaygın tür
  • HIV-2: çoğunlukla Batı Afrika, Asya ve Avrupa'da bulunur

HIV ile yaşayan bir kişinin vücudunda aynı anda birçok farklı HIV türünü taşıması mümkündür.

AIDS Nedir?

AIDS Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamına gelir. AIDS, HIV hastalığının en ileri aşamasıdır.

HIV, CD4 hücrelerine saldırarak AIDS'e neden olur. Bağışıklık sistemi bu hücreleri vücudu hastalıklardan korumak için kullanır. Çok fazla CD4 hücresi kaybettiğinde vücut enfeksiyonlarla daha az mücadele edebilir ve ciddi, çoğunlukla ölümcül enfeksiyonlar gelişebilir. Bunlara fırsatçı enfeksiyonlar (OI) denir .

Birisi AIDS'ten öldüğünde, ölüm genellikle OI'lerden veya HIV'in diğer uzun vadeli etkilerinden kaynaklanır. AIDS, vücudun bağışıklık sisteminin, fırsatçı enfeksiyonları artık durduramayan zayıflamış durumunu ifade eder.

HIV ve AIDS Arasındaki Fark Nedir?

HIV'i kaptığınız anda AIDS'li olmazsınız. HIV ile uzun yıllar hiçbir hastalık belirtisi göstermeden veya yalnızca hafif-orta şiddette semptomlarla yaşayabilirsiniz. HIV ile yaşayan ve HIV ilaçlarını reçete edildiği şekilde kullanan kişilerin AIDS'e yakalanma riski çok düşüktür. Ancak tedavi olmadığında HIV, çoğu insanın bağışıklık sistemini, az sayıda CD4 hücresine sahip olacak ve fırsatçı enfeksiyonlar geliştirecek kadar yıpratır.

AIDS'in tanımı, HIV'in etkili tedavisi bulunmadan önce ortaya konmuştu. Bir kişinin hastalık veya ölüm riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. HIV tedavisinin kolayca bulunabildiği ülkelerde, AIDS artık eskisi kadar önemli değil. Etkili HIV tedavisine erişim sayesinde insanlar düşük CD4 hücre sayılarında bile daha sağlıklı kalabilirler. Ayrıca birisine yıllar önce AIDS tanısı konmuş olabilir ama o günden bu yana bağışıklık sistemi iyileşmiştir. Hala bu tanıya sahip olabilirler ancak artık CD4 sayısı düşük olmayabilir.

 

HIV Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

İnsanlar HIV'e maruz kaldıklarını veya HIV kaptıklarını söyleyemezler. HIV enfeksiyonunun ilk veya akut semptomları, HIV'e maruz kaldıktan sonraki iki ila dört hafta içinde ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Şişmiş bezler
  • Boğaz ağrısı
  • Gece terlemeleri
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Aşırı yorgunluk (yorgunluk)
  • Döküntü

Bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmez, hafif olduğu için belirtileri fark etmez veya soğuk algınlığı ya da gribe yakalandığını düşünür. Bu "grip benzeri" belirtiler ortadan kalktıktan sonra HIV ile yaşayan kişiler yıllarca hiçbir belirti göstermeden yaşayabilirler. HIV ile yaşayıp yaşamadığınızı kesin olarak bilmenin tek yolu HIV testi yaptırmaktır .

HIV'in başlangıç ​​veya akut semptomlarından bazılarını taşıyorsanız, HIV antijeni (sadece HIV antikoru için değil) açısından da test yaptırmanız önemlidir. Antijenler HIV virüsünün parçaları veya viral parçacıklardır. Kanınızda bir HIV antijeni varsa, testler virüse maruz kaldıktan iki hafta sonra HIV'in bulaştığını tespit edebilir.

Antikorlar, vücudunuzun bağışıklık sisteminiz tarafından yok edilmek üzere HIV'i işaretlemek için ürettiği proteinlerdir. Vücudun bu antikorları geliştirmesi bir ila üç ay, bazen de altı aya kadar sürebilir. HIV'in bulaşması ile antikor üretimi arasındaki bu döneme "pencere dönemi" denir. Bu nedenle antikorları tespit eden testler, HIV'e maruz kaldıktan yalnızca bir ila üç ay sonra güvenilirdir.

 

HIV Nasıl Yayılır?

HIV öncelikle aşağıdaki vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır:

  • Kan (adet kanı dahil)
  • Semen ("döl") ve diğer erkek cinsel sıvıları ("döl öncesi")
  • Vajinal sıvılar
  • Anne sütü

HIV ile yaşayan insanlar için, HIV ilaçları almak ve viral yüklerini azaltmak, bu sıvıların HIV'i başkalarına aktarma olasılığını çok daha azaltır. Buna önleme amaçlı HIV tedavisi denir . HIV ile yaşayan bir kişi HIV ilaçları alıyorsa ve altı aydan fazla bir süre boyunca tespit edilemeyen viral yükü sürdürüyorsa, meni veya vajinal sıvıları cinsel partnerine HIV bulaştırmayacaktır. HIV'in kişiden kişiye yayılmasının en yaygın yolları korunmasız cinsel ilişki (prezervatif, başka bariyer veya önleme amaçlı tedavi yöntemleri kullanılmaması), uyuşturucu, hormon veya steroid enjekte etmek için kullanılan iğnelerin paylaşılması ve hamile bir kişiden eşine geçmesidir. çocuk (hamilelik, doğum veya emzirme sırasında).

HIV aşağıdaki vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılmaz :

  • Ter
  • Göz yaşları
  • Tükürük (tükürük)
  • Dışkı (kaka)
  • İdrar (çiş)

Yani HIV ile yaşayan birine dokunmak, sarılmak, HIV ile yaşayan birini öpmek veya HIV ile yaşayan birinin kullandığı tuvaleti kullanmak suretiyle HIV kapamazsınız.

 

https://www.dunyasondakika.com/

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği