Telefon
WhatsApp
DSÖ, yapay zekanın tıp sektöründe kullanılmasına karşı uyardı

Dünya Sağlık Örgütü'nün Perşembe günü yayınlanan bir makalede, sağlık hizmetlerinde bir tür üretken yapay zeka teknolojisi olan büyük multimodal modellerin (LMM) kullanılmasının tehlikelerini ve faydalarını analiz ediyor.

Bu LMM'ler, metin, görseller ve video da dahil olmak üzere birden fazla veri türünü kullanabilir ve algoritmaya beslenen veri türüyle sınırlı olmayan sonuçlar üretebilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün dijital sağlık ve inovasyon direktörü Alain Labrique bir konferansta "Bazıları bunun insanların düşünme, davranma ve sorunları etkileşimli olarak çözme biçimini taklit ettiğini söylüyor" dedi. Basmak.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre LMM'lerin gelecekte sağlık, bilimsel araştırma ve ilaç geliştirme alanlarında yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Kuruluş, bu teknolojinin kullanılabileceği beş alanı tanımlıyor: tarama; bilimsel araştırma ve ilaç geliştirme; tıp ve hemşirelik eğitimi; idari görevler; ve semptomların gözden geçirilmesi.

Her ne kadar bu teknoloji büyük bir potansiyele sahip olsa da DSÖ, bu MML'lerin "yanlış, hatalı, taraflı veya eksik" sonuçlar üretebileceğini vurguluyor.

WHO, "MML'ler sağlık hizmetleri ve tıpta giderek daha fazla kullanıldıkça, hatalar, yanlış kullanım ve sonuçta bireylere zarar verilmesi kaçınılmazdır" diye belirtiyor.

Teknoloji devleri

DSÖ belgesi, MML'lerin etiği ve yönetimine ilişkin yeni bir kılavuz sunarak hükümetlere, teknoloji şirketlerine ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına bu teknolojiden tam bir güvenlik içinde nasıl yararlanabilecekleri konusunda 40'tan fazla tavsiyede bulunuyor.

Kuruluş, kusurların keşfedilmesi ve düzeltilmesi için bu teknolojinin sağlık merkezlerinde kullanılmasını beklemememiz gerektiğine inanıyor.

DSÖ baş bilim insanı Jeremy Farrar, "Üretken yapay zeka teknolojileri, bakımı iyileştirme potansiyeline sahip ancak bu teknolojileri geliştiren, düzenleyen ve kullananların ilgili riskleri tam olarak tanımlaması ve hesaba katması durumunda" diye vurguluyor.

"Daha iyi sağlık sonuçları elde etmek ve kalıcı sağlık eşitsizliklerinin üstesinden gelmek amacıyla MML'lerin tasarımını, geliştirilmesini ve kullanımını yönetmek için şeffaf bilgi ve politikalara ihtiyacımız var" diye ekliyor.

DSÖ, "MML'den zarar gören kullanıcıların uygun şekilde tazmin edilmesi veya başka türlü rücu haklarına sahip olması" yönünde garantilerin oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Yapay zeka, on yılı aşkın bir süredir halk sağlığı ve klinik tıpta, örneğin radyolojide kullanılmaktadır, ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün LMM'lerine göre, LMM'ler "toplumlar, sağlık sistemleri ve kullanıcılar için göz ardı edilemeyecek riskler" oluşturmaktadır. -henüz bununla tam olarak yüzleşmeye hazır değilim.

Ayrıca LMM'lerin, özellikle veri korumayla ilgili mevcut düzenlemelere uyumunun da endişelere yol açtığına dikkat çekiyor.

Ayrıca WHO'ya göre MML'lerin çoğunlukla teknoloji devleri tarafından geliştirilip yaygınlaştırılması da bu şirketlerin hakimiyetini kuran endişeleri ve riskleri artırıyor.

Bu nedenle kuruluş, LMM'lerin yalnızca bilim insanları ve mühendisler tarafından değil aynı zamanda sağlık uzmanları ve hastalar tarafından da geliştirilmesini önermektedir.

DSÖ ayrıca MML'lerin hasta bilgilerini ve hatta sağlık hizmetlerinin güvenilirliğini riske atabilecek siber güvenlik risklerine karşı savunmasızlığı konusunda da uyarıyor.

Son olarak hükümetlerin, sağlık hizmetlerinde MML kullanımını onaylamak için düzenleyici otoritelere yetki vermesi gerektiği sonucuna varıyor ve bu teknolojinin etkisini değerlendirmek için denetimlerin uygulanması çağrısında bulunuyor.

 

 

https://www.dunyasondakika.com/

Deniz Suyu Arıtma

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Besiktas Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği